Weblog

Gebruiksvriendelijk

Op een gure novemberdag met veel regen en harde wind, zoals we wel vaker meemaken in de Nederlandse herfst, bezocht ik vorig jaar de wijk Z. in de stad A. voor een bijeenkomst. Z. is een tamelijk hippe wijk, waarin nieuwbouw gecombineerd is met voormalige pakhuizen die gerenoveerd werden voor een nieuwe bestemming. 

Om auto’s te parkeren heeft Z. grote parkeergarages onder de gebouwen. Onhandig voor de gebruiker is wel dat de garages nauwelijks te herkennen zijn vanaf de weg. Minieme verwijzinkjes geven ze aan, maar als je in de auto toevallig met je ogen knippert heb je ze gemist, zeker bij slecht weer. Een duidelijke “P” met pijl is niet te bekennen. Binnen ontbreekt iedere informatie over waar de uitgang is (naast de ingang, zo bleek later na een paar blokjes rijden) of waar je er als voetganger na het parkeren uit kunt. Was er geen budget meer om de weg te wijzen of vonden de bedenkers opvallende verwijzingen niet bij de wijk passen?

Beschutting

Ook het kaartsysteem liet in het gebruik te wensen over. Het parkeerkaartje was een slap papiertje, nog dunner dan briefpapier. Geen punt, behalve op zo’n regenachtige dag. Want na terugkeer moet je bij de voetgangersdeur dat kaartje in een leesapparaatje steken om weer binnen te kunnen. Helaas ontbrak een afdak, nis, luifel of enige andere vorm van beschutting, waardoor de regen vrij spel had terwijl ik het direct kletsnatte kaartje in de gleuf probeerde te wurmen. Had de gebruiksvriendelijkheid van een afdak moeten wijken voor de esthetica van een volledig vlakke gevel of had gewoon niemand hieraan gedacht?

Industriële software

Er zijn natuurlijk wel meer voorbeelden te noemen van niet optimale gebruiksvriendelijkheid, al dan niet vanwege andere prioriteiten. Zo blijkt uit recent onderzoek van softwareproducenten dat gebruikers van industriële software vaak nog onvervulde wensen hebben. We vinden gebruiksvriendelijkheid wel belangrijk bij softwaresystemen, maar laten die bij de keuze van een bepaald pakket toch minder doorwegen dan we achteraf gewild hadden. De fabrikanten van de systemen spelen hierop in door op voorhand aan de gebruiksvriendelijkheid te blijven werken en bijvoorbeeld intuïtiever bedienbare gebruikersinterfaces te introduceren.

Een prima zaak dat fabrikanten onderzoeken hoe gebruikers hun producten in de praktijk ervaren en dat ze vervolgens die producten dienovereenkomstig aanpassen. Dat zouden ontwerpers van parkeergarages ook eens moeten doen.

Contact

Entecst BV

KvK: 53.911.954

Entecst Technical Communication

KvK: 17.158.428

Croy 7B, 5653 LC Eindhoven
Postbus 7052, 5605 JB Eindhoven
desk@entecst.nl
+31 40 - 33 33 000

Social media